Box jumps, nieuw PR voor Joris

Box Jumps, een springoefening waarbij een atleet zichzelf met twee voeten afzet van de grond en met twee voeten landt op een verhoging. Je doet deze oefening al dan niet met een aanloop. Met een hoogte van 1.58 meter sprong Joris een nieuw persoonlijk record.

Waarom Box Jumps?

Klinkt allemaal heel spannend, maar waarom deze springoefening? In het trainingsschema van atleten wordt een groot deel ingevuld met krachttraining. Het gaat hier om functionele krachttraining. Het doel is om deze kracht om te zetten in een explosieve voorwaartse of verticale beweging. box jumpsBij het opstellen van een krachttrainingsschema’s zijn de oefeningen gericht op explosiviteit en het vergroten van deze explosiviteit heel belangrijk, zowel voor het boven- als onderlichaam.

De box jumps zorgen dus voor verbetering in je verticale sprong, snelheid en uithoudingsvermogen. Tevens pak het de balans en coördinatie van het lichaam aan. Deze vorm van trainen zorgt er voor dat andere sportactiviteiten beter uitgevoerd kunnen worden, zoals skateboarden, surfen, basketballen en in Joris’ zijn geval, hardlopen.

Plyometrische oefeningen

Box jumps behoren, net als de squat, tot de plyometrische oefeningen (oefeningen om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kracht te genereren). Het is een feit dat het doen van deze oefeningen van grote waarde is wanneer je sterker wilt worden. Het doen van deze oefeningen zorgt voor meer explosiviteit en snelheid. De box jump is net als de squat een knie dominante oefening, maar daar eindigt iedere overeenkomst, want het zijn totaal verschillende oefeningen maar wel beiden oefeningen die onmisbaar zijn om sterker te worden.

Springen

Het is voor een sporter zeer belangrijk om te kunnen springen. Springen is een eigenschap die het lichaam beheerst, maar wanneer je dit nooit traint, zal deze lichamelijke eigenschap verloren gaan. Daarom zijn de oefeningen voor explosiviteit zeer belangrijk. Door deze oefeningen wordt je sterker en sneller. Allemaal eigenschappen waarover je steeds minder zal beschikken wanneer je alleen krachttraining met gewichten doet.

Box jump is een oefening waarbij je weinig kan smokkelen. Als je moe bent ga je lager springen wat er voor zal zorgen dat je simpelweg de box niet haalt.