Wat is het verhaal achter de armband die Joris sinds enige tijd draagt?

het verhaal achter de armband

Joris was opzoek naar iets tastbaars om zijn prestatie op zowel de 60 meter sprint als de 100 meter sprint weer te kunnen geven.  Hij wist precies wat hij wilde. Geen tattoo, zoals we van hem gewend zijn, maar een sieraad. Het moest een armband worden waarbij hij de tijd steeds kon aanpassen. Een idee is één ding, maar het uitvoeren is toch even iets anders. Sieraadontwerpster Margo Nelissen werd door Joris benaderd en zij ging met dit idee aan de slag. Het resultaat deze armband.

“Ik was blij verrast met deze opdracht,” vertelt Margo Nelissen. “Ik vind het prettig dat iemand weet wat hij wil. Dat ik vorm mag geven aan een idee van een ander.”

Het klinkt allemaal simpel, maar in de praktijk is het toch niet zo eenvoudig als het lijkt. “Hoe krijgen we de cijfers verwisselbaar en hoe blijven ze recht naast elkaar?” Dat was volgens Margo de grootste uitdaging. “Met collega ontwerpers ben ik wat gaan brainstormen, maar zij kwamen niet verder dan een cijferslot. Ik kon me daarin niet vinden en ben verder gaan denken en tekenen. Uiteindelijk kwam ik uit op rechthoekig hulsje met daar in vierkante kralen.” Bij het zien van het concept was Joris direct enthousiast en kon de vervaardiging van het verhaal achter de armband beginnen.

Het sieraad wordt door Joris met trots gedragen. Het is als een amulet voor hem. “Ik ben zo blij met het resultaat,” aldus Joris. “Margo heeft precies dat gemaakt wat ik voor ogen had.” Momenteel staat er 6.58 te lezen op het sieraad. De tijd van het Nederlands record dat Joris op 7 februari 2021 liep in het Duitse Dortmunt.

het verhaal achter de armband
het verhaal achter de armband

Wie is de ontwerpster achter het verhaal van de armband?

Margo Nelissen is de ontwerpster achter het verhaal van de armband. Margo heeft zich gespecialiseerd in kunstzinnige sieraden. Al zo’n twintig jaar ontwerpt en vervaardigt zij unieke stukken en kleine collecties rondom verschillende thema’s.

Van jongs af aan maakt Margo sieraden en probeert steeds nieuwe dingen uit met allerlei materialen en vondsten. Als ze ontdekt dat je een opleiding sieraadontwerpen aan de kunstacademie kunt volgen, is het meteen een uitgemaakte zaak. Daar wil ze naar toe.

Margo Nelissen volgt haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht aan de afdeling Vormgeving. Tijdens haar studie wordt haar belangstelling gewekt voor sieraden en versieringsvormen in andere culturen, met name in Afrika. Na de afronding van deze studie reist ze een half jaar door Afrika op zoek naar Afrikaanse versieringsvormen, om te bestuderen en te verzamelen. De rijkdom aan lichaamsversieringen inspireert haar om de studie culturele antropologie te gaan volgen aan de Rijksuniversiteit in Leiden, waar ze afstudeert op het onderwerp West-Afrikaanse amuletten. Na enkele jaren diverse werkzaamheden te hebben verricht voor musea en ontwikkelingsorganisaties start Margo in 1995 haar eigen atelier, om zich vanaf dan helemaal te richten op het ontwerpen van sieraden.

Van 2010 tot 2013 woont en werkt Margo op het Caribische eiland Curaçao en maakt zij verschillende reizen door Latijns-Amerika. Tegenwoordig is zij met haar atelier gevestigd in het midden van het land.