Joris en de 100m sprint (artikel sprint magazine)

NK junioren 2016 sprint magazineJoris van Gool (18) heeft een droom. Hij wil in Tokyo gaan knallen op de 100 meter sprint. Op de Olympische Spelen in 2020 komt zijn droom uit.

 

Wat is dat voor een afbeelding op je kuit, Joris?

“Daar staat sprinter in het Japans.

Hoezo in het Japans?

“Ik heb vorig jaar die tatoeage laten zetten toen ik zeker was van mijn doel: meedoen aan de Olympische Spelen in Tokyo.

Aha, Tokyo in Japan, op die manier…

Samen lopen we het atletiekterrein op. Joris doet zijn loopscholingsoefeningen op de atletiekbaan in Rijen. Hij is lid van Spiridon. “Maar ik train vooral bij Attila in Tilburg en bij het Atletiektrainingscentrum Rotterdam (ATR). Daar hebben ze allerlei specialisatietrainingen die ze hier bij Spiridon niet kunnen aanbieden. Ik heb hier in Rijen wel de sleutel van de baan en het materiaalhok, dus ik kan altijd gaan trainen als ik dat wil. Super relaxed dus.”

“Hoe het komt dat ik tot nu toe sneller ben dan de rest?

tja, goede vraag”

We gaan naar het materiaalhok om een startblok te halen. “Eten, dat is wel een ding. Ik beweeg zoveel dat ik het er bijna niet aangegeten krijg. Daarom heb ik geregeld een consult met mijn diëtist, Marije van Dun. Nou hoef ik niet echt een speciaal dieet te volgen of zo, maar het gaat er vooral om dat ik genoeg energie binnen krijg.”

Mijn guilty pleasure op eetgebied? “Dat is toch wel een worstenbroodje. Daar ben ik dol op!” Worstenbroodjes Joris? Dat is echt zó Brabants. “Ja lekker toch? Een typische Brabantse lekkernij! Zouden ze op het NK Junioren in Breda ook moeten verkopen.

Op de atletiekbaan zet Joris een startblok klaar. “Een paar dagen in de week sta ik om 5 uur ’s morgens op, want ik werk bij de bakkersafdeling van de Albert Heijn in Rijen. Zij sponsoren mij ook in de vorm van de Joris’ Sprint Cracker, een speciale cracker die we in de supermarkt verkopen. Voor ieder verkocht pakje crackers wordt 25 eurocent geïnvesteerd in mijn sportcarrière. Ik bak iedere morgen daar dus het brood maar verder heb ik niet zoveel met brood, tenzij het warm brood is, een tosti ham/kaas bijvoorbeeld. Het liefst eet ik de hele dag door warm want dat schuif ik veel makkelijker weg.”

Trainingsstage

Over warm gesproken, je hebt laatst een trainingsstage in Spanje gehad? “Ja, dat klopt super cool was dat. Zoveel talenten bij elkaar, dat stimuleert enorm. We zijn met een individuele sport bezig, maar we helpen en steunen elkaar wel. Iedereen in deze sport wil elkaar beter maken. De gunfactor is hoog, meer dan bij andere sporten. Zo heb ik vroeger op voetbal gezeten en daar gaven we elkaar de schuld als er was verloren. Tot nu toe gaat het dit jaar heel goed. Ik heb de NK junioren indoor gewonnen op de 60 meter in 6.85 seconden. Dat is nu ook mijn PR.”

Jeetje dan ben je dus sneller dan Dafne Schippers? Zij loopt de 60 meter sprint in 7.00 seconden. “Ja dat klopt, maar zij is ook vijf jaar ouder én een vrouw.”

Joris neemt de starthouding aan in het startblok. “Hoe het komt dat ik tot nu toe sneller ben dan de rest? tja, goede vraag. Als ik er kijk naar de start is iedereen op de eerste 10 tot 20 meter even snel. Het lukt mij wel vaak om die versnelling net iets langer door te zetten en deze snelheid vast te blijven houden. Dus topsnelheid ontwikkelen en deze vast blijven houden tot de finish, dat is alles.”

Alle spieren en energie in dienst van de voorwaartse beweging.

“Mijn doel voor dit jaar is natuurlijk om te vlammen op de NK Junioren in Breda. Maar mijn hoofddoel van 2016 is het halen van de WK Junioren in Polen. Om daar naartoe te mogen moet ik nog wel de limiet halen. Ik hoop dat ik die voor de NK Junioren al gehaald heb. De NK is anders mijn laatste kans om de limiet te behalen.”

Joris is vertrokken.

(Sprint-magazine nr 516. Tekst Ron Bekker, foto: Frans Vledder)