Ready, Set ………Go

Ready, Set ...... Go

foto: Tim Buiting

Ready, Set …………Go, laten we hopen dat deze woorden vaak zullen klinken voor Joris in het komende outdoor seizoen. “Het wedstrijd seizoen belooft mooi te worden. Ik begin in vorm te raken en er staan een aantal leuke wedstrijden op de planning. Ik hoop weer een stapje te maken richting de absolute top en het zou top zijn als dat dit jaar, in het jaar van de Spelen, zou lukken,” vertelt Joris na terugkeer van zijn trainingsstage in Turkije.

De eerste keer dat Ready, Set en Go zullen klinken is bij het WK estafette in Polen. Het WK vindt plaats op 1 en 2 mei aanstaande.

Terugblik

Over het indoor seizoen heeft Joris gemengde gevoelens. “Uiteraard ben ik blij met het Nederlands Record op de 60 meter sprint, maar stiekem had ik op iets meer gehoopt. Dit in combinatie met de DQ op het EK maakte het seizoen voor mij meer teleurstellend dan positief,” vertelt hij eerlijk. “Met mijn trainingsresultaten ben ik wel heel blij. Ik hoop de stappen die ik tijdens het indoor seizoen het gemaakt mee te nemen naar het outdoor seizoen.”

Corona

Corona houdt de hele wereld in zijn greep, zo ook de sportwereld. Als (top)sporter moet je continue schakelen. “Corona maakt alles een stuk lastiger. Veel is onzeker en je hebt geen houvast als het gaat om wedstrijden. Het vergt ook veel inspanningen om alle zaken zo te regelen dat je voldoet aan alle eisen die gesteld worden om überhaupt aan wedstrijden te kunnen deelnemen. Je moet dus flexibel blijven, wat soms best lastig kan zijn. Maar corona biedt ook kansen. Zo zijn er soms meer startplekken op wedstrijden waar je normaal gesproken niet zo makkelijk toegelaten wordt.”

Trainingsstage

Begin april vertrok Joris voor een trainingsstage van drie weken naar Belek (Turkije). De nadruk van de trainingen tijdens deze stage lag op het compleet maken van de 100 meter race. “We hebben inmiddels alle losse ingrediënten verzameld en geanalyseerd en nu proberen we deze samen te voegen tot een goed race model,” aldus Joris.

Helaas keerde Joris een week eerder dan gepland terug van zijn trainingsstage in Turkije. Reden: een aantal corona besmettingen binnen het Nederlandse team. “Voor mijn voorbereiding op het outdoor seizoen heeft dit geen grote invloed. Ik kan gelukkig mijn trainingsprogramma hier op Papendal in een veilige omgeving afwerken.”

Coach

Bart Bennema is de coach van Joris. Maar wat is zijn rol in heel het proces? Hoe belangrijk is de coach voor een atleet? “Als atleet stel je altijd je eigen doelstellingen, maar gelukkig is er wel een coach die er op toeziet dat je jezelf niet over- of onderschat,” aldus Joris. “Als atleet ben je eigenaar van je eigen proces, maar het is goed om iemand te hebben die alles overziet. Maar in deze tijd is het dubbel zo fijn een coach te hebben waar je terecht kunt met al je vragen over eisen die gesteld worden rondom corona. Samen met je coach probeer je een zo goed mogelijk programma neer te zetten om een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen. De coach zorgt dat je bij het vaststellen van dit eindresultaat realistisch blijft.”

Olympische Spelen

Dit outdoor seizoen staat volledig in het teken van de Olympische Spelen in Tokyo. Alle ogen zijn gericht op Tokyo. “Ik ben erg benieuwd naar de Spelen,” aldus Joris. “Hoe gaan de Spelen vorm krijgen in deze tijd waar we allemaal moeten dealen met de corona pandemie. Op sportief gebied hoop ik uiteraard dat ik daar in absolute topvorm ben. Mijn streven is dat ik op de 100 meter de halve finale haal. Met het estafette team hoop ik de finale te halen en te kunnen strijden om de medailles.”

Estafette

Tijdens het WK atletiek in Doha (2019) liep het Nederlandse 4×100 estafette team een nieuw nationaal record (37.91 sec). Met deze tijd heeft het team zich al weten te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokyo. De wedstrijd in Polen is voor kwalificatie voor de Spelen dan niet zo belangrijk, maar om vast te stellen waar het team nu staat des te belangrijker.

Tijdens de trainingsstage in Turkije is hard gewerkt om de kansen voor het 4×100 team zo groot mogelijk te maken. “We worden steeds consistenter in onze wissels en de snelheid van het team gaat de goede kant op. We zitten echter nog vroeg in het seizoen en voor nu is moeilijk in te schatten waar we op dit moment met het team staan,” aldus Joris. De eerste test voor het estafette team is het WK estafette in Polen. Het hoofddoel voor het team is natuurlijk de Olympische Spelen in Tokyo. “Ons doel is minimaal de finale halen en vanaf daar staat de deur wagenwijd open. Het is alom bekend dat tijdens een finale alles kan gebeuren.”