Arno Klaassen

3arnoklaassenNaar mate krachttraining een steeds belangrijker onderdeel werd in de trainingen van Joris, kwam Arno Klaassen (Olympisch bobsleeër) in beeld. Hij ging, in overleg met Coen Huyding en Marjan Olyslager, aan de slag om een optimaal krachttrainingsprogramma voor Joris op te stellen. Een keer per week traint Joris bij Arno.

Arno aan het woord

(2 januari 2015)

Recentelijk ben ik gevraagd om de krachttraining te verzorgen bij Attila nadat ik het voorrecht heb gehad om tien jaar op het hoogste niveau deel te mogen nemen in het bobsleeën.

Joris traint al enige tijd bij Attila en is iemand die in mijn ogen alle potentie heeft om uit te groeien tot een internationaal topatleet. Hij heeft talent, is gedreven en heeft het doorzettingsvermogen. Daar moeten we zuinig op zijn!

Belangrijk is het om realistische korte termijn doelen vast te stellen en met een schuin oog te blijven kijken naar de toekomst. Hij is nog jong en heeft nog heel wat trainingsjaren voor zich welke we kunnen gebruiken. Kortom we beginnen bij de basis.

Daarom zal tijdens de training ook veel aandacht besteedt worden aan de houding en core stability. De krachttraining zelf bestaat uit een functie gerichte krachttraining door toepassing van complexe oefeningen waarbij veel van de coördinatie gevraagd wordt. Oefeningen zoals het voorslaan. Veel aandacht zal dus besteed worden aan de techniek, met als uiteindelijk doel het vergroten van het vermogen dat overgedragen kan worden op de baan.

Verder vind ik het belangrijk dat Joris bewust met zijn lichaam bezig is en dat hij begrijpt waaróm hij een oefening uitvoert en niet alleen hóe hij een oefening uitvoert. Deze uitleg zal dus ook altijd een onderdeel van mijn training zijn.

Op deze manier hoop ik Joris te kunnen ondersteunen om zijn droom waar te kunnen maken.

Over Arno Klaassen

Arnoldus Franciscus Augustines (Arno) Klaassen (Tilburg, 16 november 1979) is een Nederlandse bobsleeër.

Arno Klaassen begon met bobsleeën in 2005 en maakte zodoende nog geen deel uit van de olympische bob, waarmee Arend Glas op de Olympische Winterspelen 2002 actief was.

In januari 2006 kwalificeerde Klaassen zich definitief in het team, dat enkele weken daarvoor kwalificatie had afgedwongen voor de Olympische Winterspelen 2006 in Turijn. Hij deed dit door in het Duitse Oberhof zijn concurrenten voor de Spelen in een startwedstrijd achter zich te laten.

In Turijn trad Klaassen in de viermansbob aan met Arend Glas, Sybren Jansma en Vincent Kortbeek. Cesar Gonzalez ging mee naar Turijn als stand-in. In de viermansbob stonden de Nederlanders na de eerste run op een twaalfde plaats, maar konden deze in de overige drie runs niet verdedigen en zakten zodoende naar de zestiende positie.

(bron: Wikipedia)