Coen Huyding

Nadat Jeroen Farla had aangegeven dat hij niet meer de aangewezen persoon was om Joris verder te helpen, ging Jeroen voor Joris op zoek naar een sprinttrainer. Hij kwam uit bij Coen Huyding, trainer van de specialisatiegroep sprint bij Atletiekvereniging Attila in Tilburg. Er was direct een goede klik tussen Coen en Joris. Het feit dat Joris goed kon aangeven wat bepaalde oefeningen en trainingsvormen met zijn lichaam deden, zorgde ervoor dat Coen zeer gedetailleerd met Joris aan de slag kon. De looptechniek ging met sprongen vooruit. Coen is iemand die niet zichzelf maar de atleet centraal stelt. Samen met Joris werden trainingsschema’s opgesteld die bij Joris paste en als er tussentijds iets gebeurde, werden deze schema’s direct weer aangepast aan de nieuwe situatie.

Coen aan het woord

(21 september 2015)

Het afgelopen half jaar heeft Joris te kampen gehad met zijn eerste zware blessure. Een hardnekkige hamstring blessure gooide het hele wedstrijdseizoen van Joris in duigen. In het begin was er nog hoop. De hamstring herstelde snel en er werden al weer wedstrijden gepland. De eerste wedstrijd was in Tilburg, de T-meeting, maar Joris was te gretig, wat een valse start tot gevolg had. Onmiddellijk werd een volgende wedstrijd gezocht. Het werd Oordegem. Joris liep een tijd van 10.93 op de 100 meter. Voor dat moment geen slechte tijd, maar hij hield hier geen goed gevoel aan over.

De volgende wedstrijd die op de agenda stond was de Gouden Spike in Leiden. Joris zou daar de estafette met het Nederlands Estafette Team lopen. Tijdens de warming up voelde Joris dat het niet goed zat in zijn hamstring. Na onderzoek door de daar aanwezige fysiotherapeut werd besloten om niet te lopen. Voor Joris natuurlijk een enorme teleurstelling die weer verwerkt moest worden, maar uit ervaring weet ik dat atleten uit zulke tegenvallers altijd sterker terug komen!!

Wederom bracht Joris een bezoek aan de fysiotherapeut en na wat testen en medische onderzoeken werd duidelijk dat het niet om een hamstringblesure ging maar om een zenuwverkleving in de hamstring.

Joris kon een punt achter het outdoor seizoen zetten.

Iedereen in de omgeving van Joris moest dit even verwerken, maar al snel gingen de neuzen van alle betrokkenen dezelfde richting op. Door een goede samenwerking van het team rondom Joris – zijn ouders, fysiotherapeuten, trainers – en de wil van Joris om te herstellen, heeft er toe geleid dat Joris nu alweer zover is dat hij kan denken aan wedstrijden.

Voor wat zijn trainingen betreft, kan Joris volledig deelnemen aan de opbouwtrainingen voor het nieuwe seizoen. Mijn verwachting is, dat zijn tegenstanders de borst weer nat kunnen maken op het NK Indoor 2016.

Coen aan het woord

(27 mei 2014)

Vanaf oktober 2012 is Joris trainingslid van de specialisatiegroep sprint bij AV Attila in Tilburg.
Als trainer kom je regelmatig talenten tegen, maar mijn gevoel zegt dat Joris een van Nederlands grootste talenten is op de onderdelen sprint en de 110 meter horden.

Wat betreft Joris werk ik nauw samen met de andere twee trainers van Joris: Jeroen Farla: (clubtrainer, coördinator) en Marjan Olyslager (Horden).

Waar ik erg blij mee ben is dat er tussen de trainers onderling goede afspraken zijn gemaakt over het te volgen traject voor wat betreft de ontwikkeling van Joris als topsporter. Het is natuurlijk erg makkelijk om een gedreven talent zoals Joris zware programma’s voor te schotelen, maar wij hebben gekozen voor de geleidelijkheid en waar heel houden het credo is.
Op de maandag traint Joris in de sprintgroep mee, de nadruk ligt dan op rompstabiliteit, coördinatie en looptechniek. Afhankelijk van de periode in het seizoen wordt er ook gewerkt op uithoudingsvermogen, weerstand en snelheid.
De toekomst zal duidelijk maken wat voor talent Joris is en er zullen dan, denk ik, velen mensen mee kunnen genieten van zijn prestaties op nationaal maar ik denk ook op internationaal niveau.”