Jeroen Farla

jeroen1Jeroen Farla was de eerste trainer van Joris. Hij is degene geweest die Joris zo ver kreeg om wedstrijden te gaan doen. Joris had namelijk helemaal geen zin in wedstrijden. Het is de vasthoudendheid van Jeroen geweest, waardoor Joris uiteindelijk toch aan een wedstrijd ging deelnemen. Joris won deze allereerste wedstrijd en vanaf dat moment heeft Jeroen nooit meer die vraag hoeven stellen. Nee, hij moest Joris eerder afremmen.
Jeroen liet Joris kennismaken met de atletiek. Enthousiasmeerde en stimuleerde hem. De trainer en atleet voelden elkaar goed aan. Vaak was maar een half woord nodig en deze twee heren begrepen elkaar direct.
Jeroen was diegene die Joris begeleide tijdens de vele wedstrijden die volgden. “Jeroen was er altijd,” vertelt Joris. “In die periode heeft hij misschien een paar wedstrijden gemist. Hoewel echt missen deed hij ze niet, want hij hielt altijd contact met mij en ik kon hem altijd bereiken.”
Naar mate Joris steeds meer vooruitgang maakte, gaf Jeroen aan dat hij niet meer de aangewezen trainer was om Joris nog verder te kunnen helpen. Hij ging op zoek naar trainers die goed bij Joris pasten. Marjan Olyslager en Coen Huyding namen het stokje van hem over, maar Jeroen liet het niet helemaal los. In de beginperiode bleef Jeroen deel uit maken van Team Joris. Zijn mening en visie deden er toe. Hij was kritisch en als hij dacht dat iets niet goed ging dan liet hij dat ook weten. Jeroen nam steeds meer afstand, maar hij heeft Joris nooit uit het oog verloren. Joris en Jeroen spreken elkaar nog steeds tijdens het geven van trainingen en tijdens wedstrijden, want als hij even kan, komt hij nog steeds naar Joris kijken.

JEROEN AAN HET WOORD

(15 juli 2015)

“Met veel plezier ben ik als clubtrainer vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling die Joris als atleet heeft doorgemaakt. Mooi zijn de herinneringen aan de eerste onbezorgde jaren bij de pupillen en vervolgens het snel groeiende besef dat er wel eens meer in het vat zou kunnen zitten.
Het is makkelijk om te zeggen dat je als trainer het fundament legt voor de prestaties van een atleet. In mijn ogen ligt de basis voor succes echter altijd bij de atleet zelf. Joris heeft niet alleen een lichaam dat in staat is om te excelleren op de explosieve sprintnummers, maar heeft er ook een goede kop op staan. Alleen atleten die vanaf jonge leeftijd de voortdurende drang hebben om zich te verbeteren en daar ook inzet voor willen leveren, maken kans op een carrière in de topsport.

Talent bestaat niet alleen uit lichamelijke kwaliteiten, maar ook uit mentale kracht.
Neemt niet weg dat er voor alle begeleiders van Joris een belangrijke taak is weggelegd. Er zijn nog voldoende scherpe randjes die eraf geschaafd kunnen worden en soms moet er ook even op de rem getrapt worden. Alleen door het belang van de atleet centraal te stellen, versterken wij elkaar als trainers. Ik probeer mijn algemene en krachttraining zoveel mogelijk af te stemmen op de aandachtspunten die er zijn bij de specialisatietrainingen. Zo hebben ook de clubtrainingen hun waarde en wordt er voornamelijk gewerkt aan de belastbaarheid en mobiliteit van Joris.
Het leukste blijft om vooruit te blikken op de toekomst. Natuurlijk kijk ik als trainer van Spiridon vooruit naar de komst van de nieuwe trainingsaccommodatie in Rijen, waardoor Joris in zijn woonplaats uitstekende voorzieningen tot zijn beschikking krijgt.

Ook ben ik benieuwd naar de keuze die Joris maakt, als hij in 2015 klaar is met zijn HAVO. Groot vertrouwen is er tenslotte in de ontwikkeling van de prestaties van Joris. Het WK Junioren deze zomer in Eugene (VS) komt nog net iets te vroeg, maar in Kazan * (WK Junioren 2016 in Rusland) zal Joris er zeker staan. Hardop droomt hij al van de Olympische Spelen in 2020 en wij dromen als trainers stiekem met hem mee.”

* In eerste instantie zou het WJK in Kazan (Rusland) plaatsvinden, maar dit werd Bydgoszcz (Polen)