Twee maanden Papendal, een update

Vanaf 5 september heeft Joris zijn ouderlijk huis ingeruild voor een kamer op Klein Warnsborn in Arnhem. Een grote verandering voor de atleet. Voortaan zal hij namelijk zelf moeten koken, zelf moeten schoonmaken en zelf de was moeten doen. Toch zijn dit slechts bijkomstigheden voor hem, want hij woont nu op slechts een kwartier afstand van Papendal (voor Papendal klik hier), waar hij zich de komende jaren zal gaan voorbereiden op zijn doel: De Olympische Spelen van Tokyo.

Trainingen op Papendal

Joris traint iedere dag met uitzondering van de zondag, want dan is het een verplichte rustdag. Rogier Ummels en Robert-Jan Jansen zijn de trainers van Joris. De trainingsweek van Joris ziet er als volgt uit:

  • Maandag: circuit en tempo’s
  • Dinsdag: acceleratiesessie en krachttraining

  • Woensdag: uithoudingsvermogen, hordenstappen en medici ball
  • Donderdag: fietsprogramma en mobiliteit
  • Vrijdag: acceleratiesessie en krachttraining

  • Zaterdag: bostraining

Opleiding

Niet alleen de sport heeft Joris doen besluiten naar Arnhem te verhuizen. Naast de sport gaat hij ook de opleiding tot fysiotherapeut volgen. Samen met elf andere studenten zit hij in de speciale topsportklas van de HAN (Hoge school Arnhem en Nijmegen). Een groot deel van de opleiding kan Joris op Papendal volgen. De HAN heeft daar namelijk een klaslokaal heeft ingericht. De topsportklas kent veel voordelen. Op de eerste plaats kan de sporter zich volledig richten op de sportcarrière en daarnaast toch een goede opleiding volgen. Zij die in de topsportklas zitten mogen langer over de studie doen, zonder dat zij een langstudeerboete krijgen opgelegd. Verder mogen zij onder schooltijd naar wedstrijden in binnen- en buitenland. Hetzelfde geldt voor de trainingsstages. In de afgelopen twee maanden heeft Joris zijn eerste toetsen al gemaakt en heeft hij zijn eerste snuffelstage, op een revalidatieafdeling, gelopen.

200 meter

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Een filmpje pakken met collega sporters, gezellig samen eten, maar ook het bekwamen in andere sporten, zoals bowlen en golfen zorgt voor de nodige ontspanning. Tijdens een clinic golfen laat Joris zien dat voor hem de 200 meter geen enkel probleem is.

Terugkijkend op de afgelopen twee maanden kunnen we zeggen dat Joris zijn draai, of moet ik zeggen swing, heeft weten te vinden.